De multe ori organismul nostru nu se simte bine, avem stări de oboseală şi suntem agitaţi sau lipsiţi de energie pentru că nu alimentăm cum trebuie şi pentru că nu ne urmărim cu atenţie dieta zilnică.
- Mănâncă cereale integrale
Pentru a-ţi asigura nivelul optim de energie, este bine să ai o masă pe zi constituită din cereale. Dacă nu poţi să reunţi de tot la pâine, optează pentru pâine sau lipie din făină integrală, paste integrale, orez, grâu, mălai sau hrişcă.
- Optează pentru mai multe fructe și legume
Alege o varietate de fructe și legume, deoarece acestea sunt singurele alimente care te pot ajuta cel mai bine să îţi iei necesarul de vitamine și minerale. Alege legume, sucuri şi fructe proaspete pentru a nu pierde elementele nutritive cele mai importante din legumele şi fructele pe care le mănânci.
- Mai mult pește (cel puțin două porții pe săptămână)
Peștele gras sunt una dintre singurele surse de alimentare naturale de vitamina D, importante pentru sanatatea oaselor. Peștele gras include somon, ton proaspat, sardine, macrou și păstrăv.
- Renunţă la grăsimi saturate și zahăr
Cu toate că avem nevoie de grasimi în dieta noastra (pentru a furniza organismului acizii grași esențiali și pentru a ajuta la absorbtia vitaminelor solubile A, D, E și K), prea multă grăsime poate duce la creșterea în greutate.
Înlocuieşte grăsimile saturate din unt, untură, produse de patiserie, smântână, plăcinte și brânză (care pot crește nivelul colesterolului din sânge dumneavoastră) cu grăsimi nesaturate se găsesc in uleiurile vegetale, nuci, semințe, pește gras și avocado.
- Mănâncă mai puţine gustări dulci
Prea mult zahar, in special între mese poate creşte riscul cariilor dentare şi îţi poate afecta dieta în mod considerabil. Mai mult decât atât, zahărul rafinat (la fel ca şî în cazul uleiului rafinat) în mod artificial conţine o mulţime de componenţi chimici toxici care se depun în organism. Dacă aveţi poftă de dulce încercați să mâncaţi fructe sau miere.
- Mănâncă mai puţină sare
Adulții ar trebui sa nu consume mai mult de 6 g pe zi, iar copiii, chiar mai puțin. Un aport ridicat de sare este asociat cu un risc crescut de a dezvolta tensiune arteriala ridicată, ceea ce înseamnă un risc mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral sau boli de inimă.
Leave a comment